Wat doe je NIET op je gezicht en waarom niet!

Vandaag wil ik het hebben over DIY-skincare. Persoonlijk ben ik gek op beautyblogs, guru’s en youtubers. Maar soms wordt er informatie gegeven die erg schadelijk kan zijn voor de huid! Op een of andere manier gaat deze traditie gewoon niet dood en daarom wil ik in deze post uitleggen waarom je sommige dingen beter niet op je gezicht kan smeren.

DO NOT TRY THIS AT HOME, for real..

diyskincare

Baking Soda    
Baking Soda:

De legende: Het is een super milde scrub
De waarheid: Baking Soda hoort echt niet niet niet niet niet op het gezicht. Je gezicht heeft een natuurlijke zuurtegraad/PH waarde. Dat is een goed iets, het houdt de lipidenlaag* intact zodat de huid gezond blijft. Als je een vorm van alkaline* op je gezicht smeert neutraliseer je je eigen zuurtegraad waardoor er gemakkelijk bacteriën en andere nare dingen je huid kunnen aantasten.

citroen
Citroen:
De legende: Citroen zit vol vitamine C, dat moet wel goed zijn!
De waarheid: De PH waarde van citroen is veel te laag voor het gezicht, het zorgt voor irritatie en kan op de lange termijn je gezicht ernstig beschadigen.

tandpasta
Tandpasta:
De legende: Ultieme puisten-killer
De waarheid: Ik weet niet wie dit ooit de wereld heeft in gebracht.. maar echt.. wtf xD. Veel tandpasta’s hebben baking soda hoog in de ingrediëntenlijst staan dus dat is al een BIG no-no. Ook bevatten tandpasta’s onder andere:

 • SLS (Sodium Laureth Sulfaat) wat ook erg alkaline is
 • Munt, dat is een irritatie voor de huid
 • Silica, dat is soort schuurmiddel en daardoor ook een irritatie

Er zitten nog wel veel meer dingen in tandpasta die niet op de huid horen zoals smaakjes en zoetstoffen. Tandpasta gaat op je tanden voor een reden, namelijk: Tanden schoonmaken.

lavendelolie
Lavendel olie:
De legende: Het werkt erg kalmerend
De waarheid: Lavendel is een irritatie voor de huid, ook is het erg “phototoxic” dat is een wat duurder woord voor erg licht-gevoelig. Dat betekend dat het erg sterk kan reageren op zonlicht wat weer kan zorgen voor hyper-pigmentatie en roodheid.
Lavendel olie kan overigens wel gebruikt worden in hele kleine hoeveelheden op huid dat niet vaak in de zon komt.

alcohol
Alcohol:
De legende: Droogt puistjes en mee-eters uit
De waarheid: Alcohol droogt zeker uit, zo erg dat je huid er gedehydreerd van raakt.
Hier is meer informatie over verschillende soorten alcohol.

Tot zo ver mijn lijst met dingen die NIET op het gezicht horen.

Er zijn nog een aantal dingen die met belijd uitgetest moeten worden omdat de meningen er erg over verschillen. Ik zal hier niet verder heel diep op in gaan omdat dit meer persoonsgebonden is maar hier een lijstje met ingrediënten waar je voor uit moet kijken:
Appel cider azijn: Kan erg uitdrogend werken
Olijf olie: Kan comedogeen* zijn
Kokos olie: Kan comedogeen zijn
Essentiële oliën: Kunnen voor irritatie zorgen

Onthoud dat niet alles wat natuurlijk is ook op je gezicht kan, je gaat toch ook niet met je gezicht in de brandnetels liggen?

Wat is het allergekste wat je ooit op je gezicht gedaan hebt?

Bedankt voor het lezen!

kusjes

*Lipidenlaag: Zorgt er voor dat virussen en bacteriën niet de huid kunnen doordringen.
*Alkaline: Een PH-waarde hoger dan 7 en daardoor in staat om zuren te neutraliseren.
*Comodogeen: Kan verstoppend werken en daardoor puistjes en dergelijke veroorzaken.

8 gedachtes over “Wat doe je NIET op je gezicht en waarom niet!

 1. Aha eindelijk eens een goede post wat diy skincare betreft. Ik waag mij er sowieso al niet aan (mijn huid is heilig) maar dit is sowieso iets dat iedereen zou moeten weten in plaats van blind zomaar al die diy’s te volgen en je huid grondig overhoop te halen.

  1. Thanks! Natuurlijk zijn er ook dingen die wel hartstikke fijn zijn voor het gezicht en daar komt binnenkort ook een post over.
   Maar je hebt gelijk over de mensjes die niet eerst onderzoek doen voordat ze zo’n DIY doen, ik hoop dat deze post daarom ook door veel mensen gelezen gaat worden!

 2. Ja, toch die tandpasta hahaha maar werrkte ook gewoon niet 😛
  Beetje zout met citroensap is verder wel een lekkere scrub voor je huid, maar niet op je gezicht!
  Leuke blog!

 3. Wat grappig die plaatjes met die poppetjes erbij XD

  Ik smeerde vroeger ook altijd tandpasta over mijn hele gezicht, toen ik nog op de MAVO zat -_- Dat was dus niet zo slim? Toch heb ik er voor mijn gevoel toen wel baat bij gehad…

 4. Die tandpasta, idd WTF?? Ik lees het nog vaak terug op cites en dan wordt ik zo boos. Heb het ook een keer op een puist gedaan. Resultaat: een wondje wat echt leek op een brandwondje. Ik mis trouwens appelazijn.. Dat is toch ook een fabeltje omdat het de huid irriteert toch? Hrt gekke is wel dat ik het een tijdje verdund met water wel op me huid heb gedaan en ik vond het me huid juist wel rutiger maken. Moeilijk dus. Xoxo

  1. Hij staat er wel tussen hoor! 🙂 Bij de ‘twijfel’ dingetjes. Ik ben er ook nooit over uit of het werkt, het werkt voor iedereen namelijk weer anders! Maar verdund is het sowieso beter.

 5. Hey Petra weet niet of je me kent maar ik ben je collega haha wat super gaaf deze blog wist niet dat je dit deed! Maar in mijn ogen heb jij juist een perfecte huid! Maar handige tips ik zou eigenlijk de baking soda uitproberen totdat William me op je blog wees dus daar ben ik vanavond even voor gaan zitten, maar ik weet dus wie ik voortaan om hulp kan vragen. En waarom doe je hier niets mee?? Klein praktijkje ofzo je kan hier heel veel mensen mee helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s