Minerale olie: The urban myth..

Wie heeft er zin in een lekker stukje leesvoer? Pak lekker een kopje thee en bereid je voor op een flinke lap informatie die je waarschijnlijk nog niet wist.
Minerale olie wordt heel vaak als een heel slecht iets gezien. As the matter of fact, minerale olie is eigenlijk best wel heel erg gaaf!
Ik ga een artikel voor jullie uitpluizen dat me veel geleerd heeft over minerale olie en ik wil die kennis gewoon delen!

mineraleolie

(Bron: Rawlings, A. V. and Lombard, K. J. (2012), A review on the extensive skin benefits of mineral oil. International Journal of Cosmetic Science, 34: 511–518.)

Minerale olie’s grootste voordeel is dat het op de huid blijft liggen, dit zorgt er voor dat er minimaal vocht verloren raakt. Alkylketenen vormen een barrière die er voor zorgen dat er niks in of uit gaat, de barrière is niet 100% perfect omdat de ketenen niet allemaal dezelfde lengte hebben, zo ontstaan er hier en daar gaten. Maar het komt er dus op neer dat als je het op een schone huid aanbrengt, dat deze schoon blijft!
Door deze ketenen doordringt minerale olie ook niet door de huid, de moleculesamenstelling is simpelweg te groot. Het heeft overigens wel degelijk een vochtinbrengende samenstelling en het is, tot onze grote verassing, NIET-comedogeen!

hoeramineraleolie
Maar wat kan minerale olie dan voor de huid betekenen?
Het is een super emollient, dat de huid zacht doet aanvoelen. Minerale olie kan de dikte van het hoornlaag (bovenste huidlaag) verbeteren, dat zorgt er voor dat fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Ook maakt het de huid aanzienlijk zachter. Minerale olie is een goed alternatief voor vaseline als je de dikke-was-achtige textuur daar van niet zo fijn vind. Het is niet zo goed in vochtverlies voorkomen als vaseline maar het komt super dicht in de buurt en de textuur is veel lichter. Het is iets dat je na je moisturizer ’s nachts kan gebruiken.

Even terugkomen op het feit dat het niet comedogeen is. Hoe komt het dan dat IEDEREEN zegt van wel? Nou, dat is best wel een interessant verhaal.
Vroeger, in de 70’s dacht men dat het minerale olie was die er voor zorgde dat poriën verstopt raakten door één of andere studie op konijnen. Toen ze uiteindelijk de testen gingen doen op mensen kwamen ze er achter dat dit helemaal niet het geval was.

Onthoud alsjeblieft wel dat er altijd uitzonderingen zijn voor ALLES. Er is zijn altijd mensen op de wereld allergisch voor “hypo-allergene”-dingen en er zijn ook altijd mensen die gevoelig zijn voor “non-comedogene”-dingen.

Genetische variatie is gewoon een feit lieverdjes.

Ik heb de paragraaf uit het artikel hier zodat we het hele comedogeen zijn van minerale olie eens en voor altijd uit de wereld kunnen helpen!

 “‘Acne cosmetica’ was coined in the early 1970s to describe the association between cosmetic use and acne breakouts. A variety of oils, including mineral oil, at the time were thought to be inducing this effect by blocking pores. Animal models were quickly developed. Fulton [36] described the comedogenicity of an extensive list of commonly used ingredients in skincare products of which mineral oil was reported to be mildly comedogenic but nowhere near as much as other ingredients. Conflicting results were found by Mills and Kligman [37] in their rabbit and human models, in which mineral oil was reported not to be comedogenic. The American Academy of Dermatology proposed guidelines to try to interpret the differences in the animal to human data, and they concluded that 1–2 comedones in animal testing would be unlikely to be an indicator of comedogenicity in humans [38]. This is precisely the comedogenic activity of 100% mineral oil reported in five studies, that is, zero. Furthermore, DiNardo tested in humans the formulations containing mineral oil up to 30% and found that there was no comedogenicity potential of mineral oil [39]. A wide series of products were tested that showed a comedogenic activity in the same range as the negative control. The overall conclusion is that mineral oil is not comedogenic. But this article also reveals that there is a difference between animal models and human models: the rabbit model is much more prone to comedogenicity than the human model, but all the earlier data that condemned mineral oil originate from animal models, a situation scientists even say will be difficult to correct [39]. “

TL;DR: Uiteindelijk is minerale olie een effectief vochtinbrengende substantie die emollient en beschermend werkt. Het werkt effectief als je het op de huid laat liggen maar het kan ook gebruikt worden weer afgewassen te worden (als pre-cleanser bijvoorbeeld). Uit onderzoek is gebleken dat het de zachtheid van de huid beter bevorderd dan triglyceriden en vetzuren.
Omdat het de huid verder niet diep kan penetreren is het een veilig ingrediënt bevonden om te gebruiken, ook in cosmetica.

Ik hoop dat jullie het artikel een beetje konden volgen, het is namelijk echt veel om in een keer binnen te krijgen kan ik me voorstellen.
In een volgend artikel ga ik uitleggen hoe je minerale olie kan gebruiken en waarvoor.

Zoals altijd, doe eerst een patch-test voordat je begint met smeren. Als je merkt dat je van minerale olie toch verstopte porien krijgt, komt dat niet door de olie maar door een allergie.

Als je vragen hebt, laat ze achter bij de comments! Bedankt voor het lezen.

kusjes

Een gedachte over “Minerale olie: The urban myth..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s