Mee-eters op je neus, wat kun je er aan doen?

“Help! Mijn neus zit vol met mee-eters!” is een kreet die vaak in de wilde weg geroepen wordt. Gelukkig hebben we scrubs, neus strips en onze vingers om deze helemaal schoon te krijgen.
Maar waarom is het iets waar zo veel mensen last van hebben? En waarom lijkt mijn neus schoon maar is het de volgende dag gewoon weer hetzelfde?
In deze post ga ik alles uitleggen over die gekke zwarte puntjes op je neus en wat je er tegen kan doen.

Talgdraadjes!


Oké! Ik heb je aandacht, dat is mooi want nu kan ik je vertellen dat die zwarte stipjes op je neus geen mee-eters zijn. Wat dan wel? Het dure woord voor die zwarte puntjes zijn: sebaceous filaments, er is nog geen Nederlandse vertaling maar sebaceous = sebum = talg en filaments = fijne draad. Dus de correcte Nederlandse vertaling zou zijn: Talgdraadje.

Talgdraadjes zitten in poriën op de neus en borst en doen gewoon hun werk, je huid soepel houden zodat je geen uitgedroogd velletje krijgt. De talgdraagjes op je neus slaan donkerder uit door oxidatie, dat is ook een wat moeilijker woord voor ‘verbonden worden met zuurstof’, iedereen weet hoe ijzer gaat roesten op den duur, dat komt ook door oxidatie.

Dus, nu weten we dat de mee-eters op je neus eigenlijk helemaal geen mee-eters zijn maar iets heel anders. Je kunt overigens wel mee-eters op je neus krijgen natuurlijk maar zoek dan naar een afwijking. Talgdraadjes zijn over het algemeen allemaal dezelfde grote, ze lijken op kleine speldenprikjes met een zwart/bruine kleur en een mee-eter is vaak groter en komt wat prominenter naar voren.

Oké, leuk allemaal maar wat kun je er tegen doen?!
Eerst maar even vertellen wat je beter niet kunt doen:

  • Uitdrukken: Het heeft geen zin. Talgdraadjes zijn met een dag weer opgevuld en door middel van uitdrukken irriteer je je huid alleen maar. Ook riskeer je dat je je poriën “uitrekt” zodat ze alleen maar opvallender worden. 
  • Neus strips: Erg leuk en ranzig allemaal maar het werkt hetzelfde als uitdrukken. Je droogt ook nog eens je neus onwijs uit omdat er ineens veel minder talg productie is voor een dagje.
  • Scrubben: Door agressief te scrubben bij gevoelige slijmvliezen (je neus) riskeer je barstjes in je bloedvaatjes waardoor dat erg rood kan uit slaan. Scrubben werkt verder ook niet tegen de talgdraadjes.

Maar wat kun je dan wel doen?
Allereerst, accepteer dat ze er zijn en dat IEDEREEN ze heeft. Niemand zit zo dicht op jouw gezicht als dat je zelf doet en andere mensen zien ze waarschijnlijk niet eens.
Bekijk jezelf eens in een spiegel van een halve meter afstand, dit is hoe mensen je zien.
Als je het eenmaal geaccepteerd hebt kun je het volgende doen om de talgdraadjes wat minder opvallend te maken en je neus wat op te schonen.

Minerale olie cleanse:

Je kan dit op een fris schoon-gezicht doen of een niet gewassen-gezicht. Let wel op dat als je het over je make-up of niet zo schone gezicht doet dat je na de tijd goed schoon maakt met een cleanser. Minerale olie werkt niet comedogeen maar je wilt geen bacteriën, make-up of viezigheid verstopt hebben onder een afdekkende laag.
Dit werkt het beste als je het samen doet met een BHA product (salicylzuur) doet. Dit kan door de lipidenlaag heen dringen en schoont poriën erg goed uit. (Salicylzuur producten zijn tegenwoordig steeds meer te vinden in Nederland!)

Ik heb deze stappen opgeschreven zoals ze gedaan zouden moeten worden op een schone huid, als je het dus over je make-up of dergelijke doet moet je het nog schoonmaken met een cleanser!

Stap 1: PATCH-TEST
Stap 2: Gooi wat water in je gezicht en droog het daarna voorzichtig af zodat je een licht vochtige huid hebt
Stap 3: Doe wat minerale olie in je handen en breng het aan op de plek waar je je poriën schoont wilt hebben (Je kan dit dus overal doen en niet alleen op je neus) Speel even met de hoeveelheid, je wilt dat je handen rond glijden.
Stap 4: Ga voorzichtig wrijven en poetsen in kleine cirkeltjes over de plek die je wilt behalen voor 30 seconden tot een minuut.

Als er nou veel “korreltjes” uit komen en uitpuilen, veeg je gezicht af en begin overnieuw.

Stap 5: Gooi water over je gezicht, droog het goed af met een handdoek en ga verder met je normale skincare routine. Als je nou salicylzuur producten en glycolzuur producten gebruikt, doe dan eerst de salicylzuur omdat dat door de olie barrière heen kan breken.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Vragen kun je stellen bij de comments.
Bedankt voor het lezen!

kusjes

6 gedachtes over “Mee-eters op je neus, wat kun je er aan doen?

  1. Wat voor olie bedoel je met Minerale olie ?
    Valt kokos olie hier onder?

    Hoop dat je mij kunt helpen want ik heb hier ook last van.
    Ik doe juist alle dingen die jij juist niet aanraad op te doen.
    Dus ik wil hier graag verandering in brengen.

    1. Nee minerale olie is bijvoorbeeld babyolie zonder additieven of de olie die je gebruikt om je snijplanken mee in te smeren (te koop bij de IKEA 😉 )

      Succes! Het is even een omslag maar het gaat je lukken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s