De über super basic beginners skincare routine!

Herhalen is de beste manier van leren of onthouden. In deze post herhaal ik mezelf waarschijnlijk een paar keer maar het is allemaal goed bedoeld. Vandaag vertel ik over de basis van een skincare routine. Met deze post kun je bijvoorbeeld beginnen met het opbouwen van een routine en langzamerhand dingen toevoegen en aanpassen. Gezichtsverzorging is allemaal persoonsgebonden en iedereen heeft een andere huid. Hoe geweldig het ook zou zijn als we allemaal een universeel product konden gebruiken, het is helaas niet anders. Hopelijk help ik je in ieder geval een flink eind op weg met deze post.

Ik heb trouwens een nieuwe manier van posts uploaden, in plaats van dat ik de post in mijn pauze schrijf, doe ik dat nu ’s avonds lekker op de bank zodat ik ’s ochtends 10 uur kan posten. Het kan af en toe afwijken natuurlijk!

basic skincare


De über super basic beginners skincare routine!

Wat moet je weten voordat je begint met je nieuwe routine:

 • Stop met het gebruik van grove scrubs en harde cleansers! Je gezicht moet niet strak, droog of piepend schoon zijn na het wassen. Dat zijn namelijk allemaal tekenen dat je cleanser te hard is. Gezichtjes waarderen een zachtaardige aanpak.
 • As always, patch-test en voeg maar één product per keer toe. Als je alles in één keer doet en je hebt een probleem, dan weet je nooit wat dat veroorzaakt heeft.
 • Ga niet ineens van alles in slaan! Neem je tijd, patch-test en wees geduldig.
 • Deze dingen horen niet op je gezicht.
 • Mannen en vrouwen hebben geen verschillende skincare producten nodig, dat is een heel leuk grapje van marketing mensen.

Gang van zaken

Ik noem expres geen merken zodat dit een hele neutrale post blijft. Iets kan voor mij bijvoorbeeld erg goed werken maar voor jou niet, als je merkt dat iets niet voor je werkt, pas dan je routine aan. Geef producten zeker een week tot twee weken de tijd om volledig te werken.

I. Cleanse

 • Het is echt niet nodig om je gezicht 2x per dag te wassen met cleanser, dit geld vooral voor mensen die last hebben van een vette/uitgedroogde/droge huid. Uitzonderingen kun je maken voor na het trainen of als je een nachtje door gezweet hebt.
 • Als je huid strak/droog/squaky-clean aanvoelt na het gebruik van je cleaner, wordt het tijd dat je een nieuwe zoekt.

II. Exfoliëren

 • Persoonlijk houd ik erg van chemische exfoliators zoals AHA’s en BHA’s. Het is een stuk zachtaardiger voor de huid dan fysiek exfoliëren. Chemisch exfoliëren is iets dat je kunt opbouwen naar een dagelijks ritueel! Binnenkort vertel er ik meer over.
 • Fysiek exfoliëren (Dit geldt ook voor washandjes en de Clarasonic) moet niet vaker gedaan worden dan 2/4x per week. En je moet het vooral niet doen als je last hebt van: actieve acne, gevoelige huid, velletjes of geïrriteerde huid.
 • Exfoliëren werkt erg voordelig als je last hebt van;  Puistjes, oneven textuur, opeenhoping, mee-eters, dofheid, droge huid, talgdraadjes, etc.

III. Moisturize

 • Iedereen heeft een moisturizer nodig! Zelfs de mensen met een vette huid, vaak komt overtollig olie productie namelijk door uitdroging van de huid.

IV. Zonnebrand

 • Draag het elke dag en zorg dat het minstens SPF30 met hoge ultraviolet bescherming biedt.
 • Smeer vooral een extra laag als je gebruik maakt van glycolzuur/fruitzuur, adapaleen, retinoïden, benzoyl peroxide of als je orale medicatie slikt voor acne.
 • Zorg dat je genoeg opdoet zodat je alle bescherming uit het product haalt. Voor elk onderdeel van je lijf heb je ongeveer een eetlepel nodig en voor je gezicht een halve eetlepel. Smeer je gezicht gewoon lekker vol, die witte waas is met een minuut weg en ingetrokken. Als je een dag in de zon door brengt is het belangrijk dat je elk 1.5/2 uur opnieuw zonnebrand aanbrengt, en in de zomer moet je na dat je een duik genomen hebt ook weer smeren.

Voorbeeld routine

Er is echt zoveel flexibiliteit als het om skincare gaat. Er zijn geen regels van hoe, wanneer en wat je met je producten moet doen. Het is echt een kwestie van proberen, proberen en nog eens proberen. Zoek iets dat voor je werkt en waar je je fijn bij voelt. Skincare moet niet als een dagtaak voelen en je moet plezier krijgen tijdens het idee van dat je je gezicht lekker schoon kan maken.

’s Ochtends
Was met water (Tenzij je je echt vies voelt, gebruik dan cleanser)
Moisturizer
Zonnebrand
Make-up als je dat draagt

’s Avonds
(Indien nodig) verwijder je make-up. Het liefst met olie, dat is een erg milde manier
Cleanser
Exfoliëren
Even wachten, in ieder geval tot de huid weer droog is, poets je tanden of iets dergelijks
Behandel eventuele acne
Moisturizer

NOGMAALS, dit is maar een VOORBEELD. Als jij ’s ochtends exfoliëren fijner vindt doe dat dan gewoon. Dit is gewoon hét voorbeeld waar je mee kan spelen.
Onthoud ook dat het niet allemaal om uiterlijk gaat. Als je af en toe nog een pukkel krijgt maakt dat echt niet uit, over een aantal jaren zul je zien wat je voor je huid gedaan hebt en waar alle moeite voor was. Sommige mensen kunnen hele egale huidjes hebben maar een hele slechte routine en het vervelende voor die mensen is dat ze het pas gaan merken als ze ouder worden en dan is het te laat.
Weet wel dat het nooit te laat is om te beginnen en om te leren! Het moest mij ook eerst overkomen, ik heb nooit aan mijn huid gedacht. Ik rookte, ik at en dronk slecht, ik sliep in make-up, ik drukte de kleinste pukkeltjes uit, zat met naalden in de onderhuidse acne, ik scrubde mijn gezicht dagelijks en heel grof en ga zo maar door. Pas toen ik echt last van mijn gezicht begon te krijgen ging ik op onderzoek uit en heb ik al deze informatie verzameld. Nu zit ik met de littekens en die vervagen langzamerhand ook, ik ben echt heel blij met mijn huid momenteel. Hij voelt zacht en soepel aan en heeft een natuurlijke glow. Die pukkels die zo af en toe nog naar boven komen zijn alleen maar herinneringen aan mijn strijd tegen acne en misschien gaat dat nooit meer weg, maar ik heb het in ieder geval wel onder controle nu.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Wat is jullie grootste gezichtsverzorging misstap geweest?

Bedankt voor het lezen,
kusjes

4 gedachtes over “De über super basic beginners skincare routine!

 1. Teveel producten gebruiken. Van ellende wist ik soms niet meer wat ik moest doen. Ik had die periode even een slechte huid en probeerde van alles. Het werd alleen maar erger. Toen ik het met rust ging laten werd het beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s