Exfoliëren in Jip en Janneke taal.

exfolierenren

Hoi, wie heeft er zin in wetenschappelijk geneuzel? Ik niet! Maar ik ga het toch lekker wel doen. Vrees niet, ik ga alles op een nuchtere Hollandse manier vertellen.
Vandaag wil ik het hebben over exfoliëren!

Er zijn 2 manieren om dat te doen:
1. fy·siek (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord) 1 de stoffelijke natuur, het lichaam betreffend; lichamelijk
2. che·misch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord ) 1 scheikundig: de chemische industrie die gebruikmaakt van chemische reacties

Als fysiek gaat exfoliëren dan doe je dat oppervlakkig, je beweegt een grovere substantie over je gezicht. Op die manier kun je dode huidcellen weg halen. Onder fysiek exfoliëren valt: Wassen met een washandje, droogwrijven met een handdoek, scrubben, gezichtsborstels, eigenlijk alles wat ruwer aan voelt op de huid.

Ik adviseer om dit niet vaak te doen omdat het best wel een tol van je gezicht vraagt. Je maakt zo alleen maar meer kans op: Vergrootte poriën, gebarsten haarvaatjes (rode huid), gevoeligheid en microscheurtjes.
Ik ben sowieso niet zo’n groot fan van scrubben op het gezicht (op mijn lichaam wel! Daar is de huid veel stugger en kan veel meer hebben).

Ja maar Pej.. Wat moet ik dan?
Nou, ga eens onderzoek doen naar een chemisch exfoliant.
WAT? Chemische zooi op mijn face? No thanks!
Je weet dat je zelf ook één grote chemische reactie bent, toch?

Ik snap het ook wel, het is ook een beetje weird in eerste instantie. Het wordt er bij ons maar in gepompt dat natuurlijke producten the way to go zijn en dat dat het beste is voor de huid maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
PH-waardes, dat is echt iets wat het àller àller àller-belangrijkste is om in de gaten te houden op het gebied van skincare.

Maar oké, ik dwaal een beetje af.
Chemische exfolianten zijn: AHA’s en BHA’s.

AHA: Alpha Hydroxy Acid – Water oplosbaar chemisch exfoliant. Bevat melkzuur, glycolzuur en mandelic zuur. Helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie, verzacht en maakt de huid egaal/gladder en helpt met het opklaren van de complectie. Werkt het best wanneer gebruikt wordt met pH < 4.

BHA: Beta Hydroxy Acid – Lipofiel oplosbaar chemisch exfoliant. Bevat salicylzuur. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt rimpels tegen te gaan. Werkt het best wanneer gebruikt wordt met pH < 4 (ideaal rond 3).

Wow, Pej, wacht eens even.
Jij loopt eerst op ons te schelden dat citroen slecht is en blablabla. Citroen heeft een pH-waarde van 2, waarom is dat te laag en waarom kan een pH-waarde van 3 dan wel?
Voor de mensen die van serieus wetenschappelijk leesvoer houden: Klikkerdeklik
Maar het komt er op neer dat niet alleen pH-waardes belangrijk zijn maar de formulering van een product ook. Als jullie willen dat ik een uitgebreid uitleg van het bovenstaande artikel ga schrijven moeten jullie het maar even laten weten in de comments!

Anyway,
AHA’s en BHA’s zitten in verschillende verzorgingsproducten, de meest bekende zijn die van Paula’s Choice.
Op één of andere manier zijn AHA’s en BHA’s nog redelijk onbekend hier in Nederland. In Amerika heb je bijvoorbeeld veel meer producten die de zuren bevatten en ook voor een veel leukere prijs. Al komt het wel langzaamaan deze kant op, het kan mij niet snel genoeg. Kom maar op met die zuren!

Belangrijk is wel dat je het gebruik van chemische exfolianten gaat opbouwen, niet in één keer als een gek ’s ochtends en ’s avonds AHA’s en BHA’s over je gezicht heen smeren. Bouw het rustig op, begin met een AHA. Deze zijn wat minder agressief maar zorgen wel voor lichtgevoeligheid, dus goed smeren met zonnebrand!
Patch-test en ga voorzichtig te werk met ’s avonds smeren, dan twee dagen niet en dan nog eens proberen. Reageert je huid toch gevoelig, houd de volgende keer dan 3 dagen er tussen. Het is een kwestie van spelen.
Op den duur kun je een BHA introduceren en daar doe je precies hetzelfde mee, gebruik deze dan ’s ochtends. Of als je ze beide ’s avonds wilt gebruiken, doe dan eerst de BHA en dan de AHA.
Ook deze bouw je langzaam op totdat je het elke dag kan gebruiken, of niet, je moet gewoon zelf kijken wat je het fijnste vindt!

Laat wel de exfolianten minstens 15 minuten drogen voordat je je moisturizer of iets anders gaat gebruiken, op die manier kan het goed zijn ding doen!

Waren jullie al een beetje bekend met chemische exfolianten?

Bedankt voor het lezen!
kusjes

5 gedachtes over “Exfoliëren in Jip en Janneke taal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s