Ingrediënten die nog wel eens voor problemen kunnen zorgen.

checklist

Vandaag maak ik weer een soort check-list voor je. Deze ingrediënten kunnen namelijk nog wel eens voor een irritante reactie zorgen waar je niet op zit te wachten. Deze post is bedoeld voor mensen met een acne gevoelige huid maar deze info is gewoon voor iedereen erg handig om te weten. Je wilt gewoon nooit dingen op je huid doen die je poriën kunnen verstoppen.

Er zijn namelijk nog steeds heel veel producten op de markt die adverteren met “Niet-comedogeen!” “Hypoallergeen!” “Door dermatologen getest!” terwijl er echt hele stomme ingrediënten inzitten die juist je poriën wél kunnen verstoppen.

Waarom doen fabrikanten dat dan? Omdat veel porie-verstoppende dingen juist een gladde en egale feel aan de huid geven (maar niet voor lang) en om bijvoorbeeld kleur aan make-up te geven.

Als je nou ook last hebt van acne rond je mond, of als je last hebt van acne rond je haarlijn, op je hoofdhuid of plekken in je gezicht waar je haar vaak hangt: Check dan ook gelijk je tandpasta, shampoo en conditioner op één van deze ingrediënten.

Ingrediënten staan altijd van meeste naar minste beschreven op een product, dus stel er zit maar één ingrediënt in en het staat ergens onder aan de lijst kan het oké zijn om te gebruiken voor je maar check of je last krijgt van verstoppingen, soms is een heel klein beetje meer dan genoeg.

Sommige van deze ingrediënten zijn zelfs erg fijn voor de huid en als je niet acne-gevoelig bent, maar dat staat dan duidelijk vermeld in de lijst!

Print deze lijst gewoon uit en neem hem mee als je gaat winkelen want je gaat dit niet allemaal onthouden. Ook als ingrediënten veel op elkaar lijken dan zijn ze nog niet hetzelfde! Zo is Octyl Salicylate prima maar Octyl Stearate weer slecht, dus ga niet je best doen om alles te onthouden, dat doe ik zelf ook niet.

De lijst tot zo ver:

Ik heb de lijst ingedeeld als een ingrediënten lijst met de meest erge comedogene ingrediënten bovenaan en de minder verstoppende onderaan.
Let op dat dit echt voor iedereen verschillend is en misschien heb jij wel helemaal geen last van comedogene reacties, maar het bekijk dan in ieder geval per ingrediënt wat het doet en of je het nodig hebt.

Isopropyl Myristate Vette zuren & derivaat – als emollient, bevochtiger, binding en verzachting van de huid. Het helpt producten beter te penetreren. Het is een ester van myristic acid. (DE VERSTOPPER DER VERSTOPPERS!)
Algae Extract Botanisch – Wordt gebruikt om de huid zijn vochtbalans te normaliseren. Zorgt voor soepelheid en stevigheid. Er zijn heel veel verschillende soorten algen en ze komen uit verschillende plekken. Fabrikanten laten bijna nooit weten waar de algen vandaan komen en welk soort ze eigenlijk zijn.
Hexadecyl Alcohol Vette alcohol & esters – Een andere naam voor ceyl alcohol. Het wordt gebruikt als emollient, emulgerend of als verdikker voor crèmes en lotions.
Isocetyl Stearate Vette alcohol & esters – emollient.
Isopropyl Isostearate Vette zuren & derivaat – Een emollient dat de huid ’s oppervlak zacht en soepel doet voelen. Werkt ook als bindmiddel.
Laureth 4 Vette alcohol & esters – Een emulgator.
Myristyl Myristate Vette zuren & derivaat – Dit zorgt er voor dat het product beter uit smeert en minimaliseert transparantie. Dit is goed voor emulsies die weg moeten smelten als het in contact komt met de huid.
Octyl Stearate Vette alcohol & Esters – emollient.
Oleth-3 Ethers http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethers & suikers – Een ether van oleyl alcohol.
Potassium Chloride Mineralen – Maakt het product meer stroperig.
Red Algae Botanisch – Zeewier, het heeft positieve eigenschappen maar dat komt voornamelijk door de overvloed aan jodium die er in zit. Dat kan als het in aanraking met de huid komt voor acne gevoelige mensen voor verstopte comedonen zorgen.
Sodium Chloride Mineralen – Wordt gebruikt als  conserveringsmiddel.
Sodium Lauryl Sulfate Reinigingsmiddel – Heeft een schuimende eigenschappen. Werkt erg irriterend op de huid.
Wheat Germ Oil/Olie Natuurlijke olie – Werkt als emollient. Het helpt met de bevordering van textuur. Het heeft antioxidante eigenschappen en wordt vaak gebruikt in anti-age producten, aftersun, eczeem en straie.
Acetylated Lanolin Lanoline derivaat – Lanoline is en was van de talkklieren van een schaap dat er voor zorgt dat wol water afstoot. In cosmetica doet dat hetzelfde maar dan voor de huid.
Acetylated Lanolin Alcohol Lanoline derivaat – verzacht de huid en heeft anti-allergene eigenschappen.
Algin (Alginic acid; potassium alginate; sodium alginate) Botanisch – Komt van uit cellen van de bruine alg. Wordt vaak gebruikt als verdikking, stabilisator en gel-vorming.
Butyl Isostearate Vette zuren & derivaat – Vette zuren zijn smeermiddelen die uit planten of dierlijke olieen/vetten komen.
Carrageenan Botanisch – Zeewier, wordt gebruikt als verdikking en kan de huid helpen zachter aan te voelen. Komt in heel veel producten voor.
Cetyl Acetate Vette alcohol & esters – Vette alcohol zijn net als vette zuren maar ze zijn blootgesteld aan waterstof.  
Cetearyl Alcohol + Ceteareth 20 Vette alcohol & esters – cetearyl alcohol is een emulgator en stabilisatie was die komt van planten en natuurlijke wassen. De combinatie van deze twee producten is erg comedogeen. Los van elkaar werken ze goed.
Cocoa Butter Natuurlijke olie – Verzacht de huid. Smelt bij lichaamstemperatuur. Kijk uit voor allergische reacties en het gezicht.
Coconut Oil/Olie, Butter, Cream Natuurlijke – Wordt vaak gebruikt als basis voor zeep, balsems, massage olie, zonnebrand, etc. maar kan erg comedogeen zijn.
Disodium Monooleamido PEG 2- Sulfosuccinate Vette alcohol & esters –Oppervlakkige reiniger.
Ethylhexyl Palmitate Vette zuren & derivaat – Een goed smeerbare, niet vette, niet olieachtige moisturizer met oplos vermogen.
Glyceryl-3 Diisostearate Vette alcohol & esters – Trekt water uit de lucht in de huid en laat een laagje achter op de huid. Zit in heel veel moisturizers.
Isocetyl Alcohol Vette alcohol & esters – Verdikt de substantie tot meer stroperig.
Isodecyl Oleate Vette alcohol & derivaat – Een emollient en pigmentatie bindende eigenschappen.
Isopropyl Lanolate Lanoline derivaat – Maakt de huid zachter en help bij de verspreiding van het product over de huid.
Isopropyl Palmitate Vette zuren & derivaat – Gemaakt van de combinatie van kokos/palmolie en isopropyl alcohol. Werkt emollient, bindend en oplosser.
Isostearyl Isostearate Vette zuren & derivaat – Een emollient die lijkt op jojobaolie. Laat een onmerkbaar gevoel achter.
Lauric Acid Vette zuren & derivaat – Werkt schuimend en wordt veel gebruikt in zeep en afwasmiddel.
Myristyl Lactate Vette zuren & derivaat – Laat een satijn zacht gevoel achter na gebruik.  
Octyl Palmitate Vette zuren & derivaat – Een niet vettige, niet olieachtige bevochtiger met goede smeerbaarheid en oplossingsvermogen.
Oleyl Alcohol Vette alcohol & esters –Onverzadigde vette alcohol die gevonden wordt in vis olies of wordt synthetisch gemaakt. Werkt als emollient en is oplosbaar. Maakt de substantie stroperig.
PEG 16 Lanolin Lanoline derivaat – PEG staat voor polyethylene glycol wat weer gemixt kan worden met heel veel andere ingrediënten om de juiste bevochtiging, stroperigheid en smeltpunt aan te krijgen. Het nummer geeft aan hoeveel moleculair gewicht er aan hangt.
PPG 2 Myristyl Propionate Vette zuren & derivaat – Wordt gebruikt voor verdikking.
Polyglyceryl-3-Diisostearate Vette alcohol & esters – Emollient en emulgator.
Propylene Glycol Monostearate Vette alcohol & esters – Emollient
Solulan 16 Lanoline derivaat – Maakt de huid zacht en niet plakkerig voelen na gebruik. Werkt als een olie-in-water oplossing en werkt als stabilisatie voor schuim.
Steareth 10 Vette alcohol & esters –Emulgator voor water-in-olie producten zodat deze niet gescheiden raken.
Stearyl Heptanoate Vette zuren & derivaat – Zorgt voor een super waterafstotend laagje.  
Xylene  Overig – Dit is rot spul. Wordt ook in parfum gebruikt en zorgt voor meer dan alleen verstopte poriën. Never nooit kopen dus.   
Butyl Stearate Vette zuren & derivaat – Werkt als emulgator en zorgt vaker voor allergische reacties.
Cetyl Alcohol Vette alcohol & esters – Komt uit kokos/palmolie en kan als emollient, emulgator, verdikker, binder, schuimversterkende of stabilisatie zorgen.
Colloidal Sulfur Mineralen – Zou eigenlijk een super ingrediënt moeten zijn omdat het de talg productie verminderd maar verstopt de klieren tegelijkertijd.
Cotton Seed Oil/Olie Natuurlijke olie – Mild irriterend en allergie verwekkend.
D&C Red #17 Pigmentatie
D&C Red #21 Pigmentatie
D&C Red # 3 Pigmentatie
D&C Red #30 Pigmentatie
D&C Red #36 Pigmentatie
Decyl Oleate Vette zuren & derivaat- Kan goed de huid penetreren en voelt fijn op de huid.
Dioctyl Succinate Vette zuren & derivaat – een ester van succinic zuur dat wordt gehaald uit korstmos en schimmels.
Ethoxylated Lanolin Lanoline derivaat – Een emollient en emulgator.
Glyceryl Stearate SE Vette alcohol & esters – Een emulgator, oplosser en zorgt er voor dat de consistentie gelijk is.
Hydrogenated Vegetable Oil/Olie Natuurlijke olie – Voeg waterstof toe aan vloeibare vegetable olie en je kunt hem solide maken bij kamer temperatuur voor een langere houdbaarheid. Trans fat wordt het ook wel genoemd en het verstopt je bloedvaten bij inneming. Op de huid is het ook niet fijn
Isostearyl Neopentanoate Vette zuren & derivaat – Een emollient, binder met verzachtende eigenschappen.
Laureth 23 Vette alcohol & esters – Een emulgator en stabilisator.
Mink Oil/Olie Natuurlijke olie – Een milde en effectieve emollient, het verzacht de huid en is oplosbaar.
Myristic Acid Vette zuren & derivaat –Reiniger.  
PEG 75 Lanolin Lanoline derivaat – Emollient, emulgator en schuimversteviger.
PEG 200 Dilaurate Vette alcohol & esters – Emulgator.
PEG 8 Stearate Vette alcohol & esters – Een emulgator die werkt als super verzachtend/vettend in bijvoorbeeld schuimbaden en scheercrème.
PG Monostearate Vette alcohol & esters – Olie oplosbare emulgator met schuimende eigenschappen.
Shark Liver Oil/Olie Natuurlijke olie – Wordt vaak als squalaan/squalane neergezet, het werkt als bevochtiger en smeermiddel. Het verzacht en egaliseert de huid. Menselijk talg bestaat uit 25% squalaan.  
Sodium Laureth Sulfate Reiniger – Een emulgator met harde schuimende eigenschappen. Droogt uit en irriteert maar toch minder dan sodium lauryl sulfate.
Sorbitan Oleate Verdikking & Emulgators – Een milde emulgator die uit suiker gewonnen wordt.
Soybean Oil/Olie Natuurlijke olie – Wordt gebruikt als verzachtend ingrediënt.
Stearic Acid TEA Overig – Een verdikker en emulgator.
Sulfated Castor Oil/Olie Natuurlijke olie – reiniger.
Wheat Germ Glyceride Vette alcohol & esters – Verzacht de huid en heeft penetrerende eigenschappen.

Bedankt voor het lezen en succes met de zoektocht naar producten!
kusjes

10 gedachtes over “Ingrediënten die nog wel eens voor problemen kunnen zorgen.

  1. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik doe dit ook al jaren en het heeft ervoor gezorgd dat ik nu gewoon een zuiver huidje heb. Ik heb een lijst op mijn mobiel staan en altijd als ik in de winkel ben dan pak ik die erbij. Ik heb het nu al zo vaak gelezen dat ik het deels wel uit mijn hoofd weet.

    Wat ook nog helpt als je twijfelt of een product verstoppingen veroorzaakt, is om het eerst alleen op één helft van je gezicht aan te brengen voor een paar dagen. Dan zie je sneller of het echt van het product komt, of toch van iets anders (misschien bepaalde voeding o.i.d.).
    Goed artikel!

    1. Goed zeg! Heb jij nog toevallig dingen op je lijstje staan die er niet tussen staan bij mij? Dan pas ik dat namelijk aan!
      En JA! Ik probeer het ook echt wel in elke post van me te zeggen maar patch-testen is SUPER belangrijk. Ik heb daar ook al een post over geschreven namelijk. Wat tof dat je super bewust bezig bent.

  2. Oja wat ik me altijd afvraag bij Cetearyl Alcohol + Ceteareth 20: is dat alleen comedogeen als ze ook als zodanig op de verpakking staan (dus naast elkaar), of is het ook comedogeen als de een ergens anders in de lijst staat dan de ander?

    1. De combinatie van de twee is verstoppend, dus als je ze los van elkaar ziet maar wel in dezelfde ingrediëntenlijst kunnen ze comedogeen zijn inderdaad!
      Als je alleen cetearyl alcohol ziet staan (of ceteareth 20) op een lijstje is het prima!

  3. Super handig! Mn moeder zei al dat ik hier eens op moest kijken ik heb overal last van wat in je lijstje staat maar er staat nogal vaak een andere soort shampoo in de badkamer en ik blijf best veel last van acne hebben.. Kan ik dan tegen bijna geen 1 shampoo?

    1. Dat zou inderdaad kunnen! SLS (sodium laureth sulfaat) kan een grote boosdoener zijn..
      Probeer als je je haar wast je hoofd naar achteren te houden en zorg er voor dat er geen shampoo langs je gezicht gaat. Op die manier kun je het een beetje onder controle houden.. Ik ben nog niet zo’n pro op haar verzorging maar ik zal me er eens in verdiepen!
      Ik ga binnenkort wel een post maken over boosdoeners in shampoo en aanraders 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s