Waarom het helemaal niet erg is om ‘niet productief’ te zijn

‘Niks doen’ is een verkeerd concept. Je doet nooit niks, als je lijf niks doet betekend dat niet dat je gedachtes het ook niet doen. Je bent altijd bezig met het verwerken van informatie.

Ik heb altijd een hekel gehad aan ‘niks doen’ en ‘niet productief’ zijn. Het is vervelend om je tijd ergens in te steken als het nergens om gaat. Erg lang heb ik geprobeerd om mijn dag te vullen met leerzame en onderbouwende dingen. Naar werk gaan doe ik terwijl ik een TED-talk beluister, terwijl ik wacht op de oven om mijn eten klaar te maken lees ik allerlei informatieve artikelen. Wanneer ik eet probeer ik een documentaire te bekijken.

Het beste besluit dat ik ooit gemaakt heb was om te stoppen met wat ik deed.

niksdoen

Aristoteles raadde aan om wandelingen te maken – vooral als je in gesprek of discussie was met een ander. En nu, als ik naar werk ga met alleen mijn eigen gedachten en ik zie mijn uitzicht terwijl ik hier en daar mensen passeer, voel ik me veel meer relaxed en sereen. Ik doe dat dan wel op de fiets en niet wandelend, maar het principe is hetzelfde. Het is een soort meditatie.
Ik kan op de terugweg mijn avond inplannen en terug kijken op hoe de dag was – discussies met collega’s, problemen, dingen die ik bereikt heb, dingen die ik geleerd heb.

Ik kan zo wel door blijven gaan. Informatie opnemen vind ik ook nog steeds leuk en ik ga ook echt niet stoppen met informatie opzuigen door TED-talks en informatieve artikelen. Maar ik leef meer bewust, dat die kleine aanpassing zo veel kan uitmaken zeg. Ik voel me gelukkiger en kan beter met stress om gaan.

Ik denk dat we soms verdrinken in onze gedachtes – emoties, bezorgdheid, kleine overwinningen, gesprekken die we hebben gehad en zo veel meer. We verdrinken het in gemaakte emoties (internet, spelletjes, tv, etc.), met interessante, waardevolle en soms complete onzin.

Wanneer je zegt ‘niks doen’ klopt dat eigenlijk niet. Want je doet eigenlijk altijd wat, je brein neemt nooit even pauze. Maar met ‘niets doen’ geef je je brein weer een beetje ruimte om te ademen en om alles te verwerken dat er in om gaat. Ik denk dat alle ‘moderne ziektes’ – insomnia, stress, depressie, overgewicht, etc. veel te maken hebben met het feit dat we onze hersenen niet meer de ruimte geven om eventjes op adem te komen. We blijven maar impulsen opzoeken door middel van informatie en emoties. En omdat we ook nog andere belangrijke dingen aan ons hoofd hebben zoals huishoudelijke taken, gezonde maaltijden plannen, letten op de gemoedstoestand van anderen, piekeren over hoe je dat ene gesprek met iemand moet aanknopen. Het is altijd zo druk in ons hoofd!

We zijn zo geïndoctrineerd met het idee dat tijd altijd maar ‘goed gebruikt’ moet worden. Mensen die kunnen leven met het feit dat ‘niks doen’ niet erg is staan veel beter in hun schoenen. Ze koppelen beter met mensen, en misschien nog wel belangrijker, met zichzelf. Die mensen leren wie ze zijn en wat ze waarderen. Zonder enige moeite kunnen ze de toekomst plannen en worden sterker van de herinneringen uit hun verleden.

Ik denk dat dat een vorm is van ‘echt leven’. “The unexamined life is not worth living,” zei Socrates al. De moderne versie van dat is misschien dit:
Het persoon dat zich slechts alleen met emotie en informatie van buitenaf bezig houd, het persoon dat zichzelf niet uit deze rommelige realiteit kan halen en eerst tijd moet maken om te helen en te verwerken, voor zelfreflectie, gevoelens, denken, zien, bezorgd zijn, plannen, glimlachen, dat persoon leeft niet.

Doe eens een lekkere wandeling. Laat je iPod en telefoon eens thuis. Kijk om je heen, adem in. Ga op zoek naar een mooie locatie. Het is ook oké om gewoon even te gaan liggen op de bank, te gaan staan onder de douche of te zitten aan je bureau. Wees gewoon jezelf voor een momentje en bekijk dan eens, zonder oordelen, naar alle dingen die kunnen gebeuren in gedachten terwijl je ‘niks doet’.

Deze post is geïnspireerd door een post die ik zag op een forum, hier bespraken ze het onderwerp omdat mensen zo graag willen dat ze iets nuttigs doen 24/7.
Bedankt voor het lezen,
kusjes

4 gedachtes over “Waarom het helemaal niet erg is om ‘niet productief’ te zijn

  1. Ik vind het altijd grappig dat de meeste mensen om mij heen altijd ergens mee bezig moeten zijn, terwijl ik zo makkelijk ‘niets’ kan doen. Gewoon even lekker nergens aan denken en geen zak doen. Terwijl ik mensen ken die dan zeggen, JA, dan ben ik een dag vrij wat moet ik nou in hemels naam doen. Terwijl ik denk ach, ik vermaak me eigen wel. Begrijp me niet verkeerd, ben niet altijd niets aan het doen, maar het is niet moeilijk om niets te doen.

    1. Haha heb ik ook 🙂 verveel me niet gauw omdat ik ook kan genieten van niksen. Een bus ofzo missen is niet praktisch omdat ik ergens te laat kan komen maar wanneer anderen vaak ongeduldig worden van het wachten kan ik lekker zitten wachten :d

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s